Netop udkommet på Byens forlag!


For 100 år siden var det ‘os’ der måtte rejse ud i verden for at finde et bedre liv. Denne roman prøver at spejle nutidens migrantproblematik i en af de andre perioder i historien hvor mange mennesker forlod deres hjem af samme grund.


Adskillige kender Mobergs romaner og Troell’s film om svensk udvandring i 1850’erne, og vist er der fællestræk, men i denne roman rejser to unge piger ud fra en lille by nær Aarhus i 1920‘erne med den enes søn for at blive familiesammenført med faren i USA.


Det bliver en migration med store forhindringer, og de når hverken frem til Midtvesten eller Californien, men bliver hængende i New Yorks Lower East Side da det endelig lykkes at slippe igennem immigrationskontrollen på Ellis Island.

Livet i det fattige migrantmiljø danner bagtæppe for en fortælling om en ung pige på 24 der pludselig får ansvaret for en dreng på 5.

Kan man skabe et ordentligt liv under de forhold?

AMERIKAS LYKSALIGHED er en roman om længsler og dilemmaer, venskaber og vold, kærlighed og handlekraft.


“I køjen sov Bertel trygt som før. Hun nærmede sit ansigt til hans og lyttede. Hans regelmæssige åndedræt fik en ro til at brede sig i hende ... Så hostede han, men vågnede ikke, bevægede kroppen lidt, mumlede noget uforståeligt, og hun ... lagde tæppet om ham. ‘Jeg ved at du vil tage dig af Bertel. Altid.’

Altid.”


En del af researchen er foretaget i New York, blandt andet på Ellis Island og i “The Tennement Museum” i Lower East Side hvor man har rekonstrueret migrantlejligheder og fortæller historierne om de familier der boede der.


De fire store udvandrermuseer i Hamburg (Ballinstadt), Bremerhaven, Antwerpen og Växjö har også været til stor nytte og inspiration i forsøget på at skildre rejsen over Atlanten først i det 20. århundrede.


Hjortshøj-Egå-Skæring Egnsarkiv har dokumenteret forholdene omkring nogle af de mennesker der blev amerika-migranter fra et lokalområde nær Aarhus. Hvorfor rejste man ud? Hvem rejste ud?

Romanens
“Thorbæk” minder om virkelighedens Hjortshøj.


Endelig har jeg suget oplysninger og oplevelser til mig fra en række fagbogsforfattere og -fotografer.

Fra Jacob A. Riis og Lewis Hine til Kristian Hvidt og Ole Sønnichsen, samt skønlitterære forfattere som Ola Larsmo og Betty Smith.


Amerikas lyksalighed

Byens forlag

1. udgave, 1. oplag
ISBN 9788793758421 

299 kr / 256 sider

Redaktion: Jonas Knudsen
Omslagfotos: Lewis Hine


Forudbestil/køb romanen direkte fra forlaget her:

https://byensforlag.dk/vare/amerikas-lyksalighed/


Enkelte eksemplarer kan købes lokalt hos forfatteren for 200,-

Henv. Højager 59, 2964 2989.    martinmarius@mail.dkAnmeldelser:   


Skulptur foran Udvandrermuseet i Bremerhaven:

Faren skuer mod det nye land, moren tilbage mod det gamle ...


 

Amerikas lyksalighed


Find rundt på hjemmesiden:

Du er nu i afsnittet “Romaner for voksne” og kan navigere rundt i dette øverst på siden. Øvrige afsnit herunder:


Tilbage til “Velkommen”

Foredrag, undervisning

Om ungdomsromanerne


Amerikas lyksalighed