Find rundt på hjemmesiden:

(Du er nu i afsnittet “Om romanerne for voksne” og kan navigere rundt i dette allerøverst på siden.)


Tilbage til “Velkommen”

Om ungdomsromanerne


Stenansigter

Rosenkilde & Bahnhof, 2014.

Forlagsredaktion: Tine Hovgaard Jørgensen.      


Kan fx købes her.

E-bogsudgaven kan lånes på e-reolen.


Martin Petersen har med ”Stenansigter” skrevet en gribende historisk roman om en skyld, der findes befrielse for ... Tidsbilledet er overbevisende og atmosfærerigt – med et mylder af sansede detaljer.

Claus Grymer, Kr. Dagblad 26.6.14 (Hele anmeldelsen HER)


Gribende og barsk historisk roman om danskernes angreb på Visby i 1361 ... det var ikke kun de fysiske begivenheder, der rørte mig under læsningen. Martin Petersen beskriver nemlig også Jakobs tanker og følelser så levende, at han føles som en virkelig person ved romanens slutning ... Stenansigter er således både en gribende roman om et menneske, som må træffe et umuligt valg såvel som en spændende beretning om et drabeligt øjeblik i den nordiske historie.

Jette S. F. Holst, litteratursiden.dk 14.7.14 (Hele anmeldelsen HER)

Middelalderbyens afføringsproblemer er skildret, så man holder sig for næsen; galgebakkens og slagmarkens lig, så man vender blikket væk. Der er form og farve over fremstillingen og godt lys på hovedpersonens etiske dilemma ...

Thomas Bredsdorff, Politiken.


Stenansigter - sommarens Gotlandsbok - fin omtale af romanen af Bernt Enderborg, Gotland. På svensk.


Denne velskrevne beretning fra 1300-tallets Gotland kan læses af alle, der ynder et godt historisk drama med meget kolorit og historiske detaljer ... beskriver et klassisk valg; pligten eller samvittigheden ... om hvordan man vælger det rigtige når man frygter for sin families liv, og hvordan man lever videre med sin beslutning bagefter.

           Christine Christensen, bibliotekslektør


“... en forfatter, der sætter sig ind i de historiske kendsgerninger, uden at det går ud over fortællingens friskhed. Stenansigter er en fornem historisk roman.”

                Henrik Tjalve, Flensborg Avis )

“... Martin Petersen har gjort et kæmpe researcharbejde forud for skrivningen af "Stenansigter", men han forstår kunsten blot at lade fakta ridse scenen op, og så ellers lade sine personer levendegøre det. Og det gør han godt. Rigtig godt endda.”

               Lars Poulsen, bogrummet.dk

      (Hele anmeldelsen her)


Cover: Silvana Nikolic

           

Læs og se mere om den historiske baggrund her:


Forslag til flere og kommentarer til disse oplysende websites modtages meget gerne. Skriv til:

marlan@mail.dk


En halv time fra “Vetenskapens Värld” (SVT2) om Gotland 1361 - om sandheden og eftertidens myter om begivenhederne (begynder ca. 30 min. inde i programmet).


Informativ hjemmeside om begivenhederne i 1361 v. Bernt Enderborg.


Om slaget i “Populär Historie”.


Bengt Thordemann: Krigsgravarna vid Korsbetningen utanför Visby. (Ældre, meget grundig arkæologisk artikel om massegravene ved Visby).


Gotlands Museum i Visby. Har en meget spændende udstilling om 1361-begivenhederne, desuden sælger museumsboghandlen en masse interessant faglitteratur om Gotlands historie.


Tilbage til “Velkommen


Vi er i højmiddelalderen i Norden. Kong Valdemar Christoffersen (Atterdag) har med sølv og sværd konsolideret Danmark efter en årelang økonomisk krise. Nu vil han udvide riget med områder under den svenske konge, og drab, rædsel, sorg, og sult følger i kølvandet på hans invasionsflåde. Også på Gotland i Østersøen hører man krigstrommerne.


Jakob Olavssøn er en ung dansk stenhugger der i 1360’erne har forladt sin hjemegn i Jylland og er draget ud i verden for at bruge sit kreative talent. Han har gjort karriere på Gotland og fået kone og to børn da danskerkongens skibe kommer til syne i horisonten. Borgerne i Visby trues nu af den angribende danske hær, men mere alvorlig er truslen mod Gotlands bondebefolkning – og Jakobs kone har familie blandt bønderne. Pludselig står Jakob over for et dilemma. Hvem er han egentlig? Hvor ligger hans loyalitet?


Denne fortælling handler om det eksistentielle valg. Hvordan gør man det gode når man frygter for eget og andres liv? Hvilken beslutning har man mod til at træffe i en krisesituation – og hvordan lever man videre med den bagefter?


Stenansigter er en historisk roman der er inspireret af og handler om danskernes invasion af Gotland i 1361 under  Valdemar Atterdag. En historie om middelalderens danske imperialisme – og de ofte fatale konsekvenser den fik for den lille mand.

(Bagsideteksten)

“Vi på muren”. Denne gobelin, lavet efter et 1942-maleri af Sven ‘X’et’ Erixson, hænger på Almedalens Bibliotek i Visby. Holdningen bag det: borgerne der passivt står i sikkerhed mens et grufuldt slag udspiller sig lige foran dem, har været en vigtig inspiration for romanen.


Nu venter han på tilgivelse og bod. Men hun vender hovedet bort. Udstøder en underlig, nynnende, sorgfuld lyd, som et barn der græder inden det skal sove. Så river hun sig fri af hans arm og rejser sig. Kaster sorgen bort og tager vreden på sig:

– Tænk at vi bor i en by hvor kun natmanden og tossen vover at gøre det der skal gøres.

Han rejser sig også og vil omfavne hende, men hun verfer ham væk med et hårdt skub på brystet og går hen og slår en knyttet næve hårdt ind i muren. Igen og igen.

(Citat fra romanen)