Find rundt på hjemmesiden:

Tilbage til “Velkommen” (startsiden)

Om romanerne for voksne


(Du er nu i afsnittet “Om ungdomsromanerne” og kan navigere rundt i dette allerøverst på siden.)

In English
“Exit Sugartown”

Høst & Søn, et forlag i Rosinante&Co.


    

Cover: Alette BertelsenRoman om verden lige udenfor

Jorden med dens 7 milliarder indbyggere: Der tegner sig et billede af én verden, bestående af Nordamerika, Europa, Japan og Australien - og en anden der omfatter Syd- og Mellemamerika, Afrika og Asien. Denne “anden verden” er langt den folkerigeste. Og langt den fattigste.

Derfor søger flere og flere sig ind i vores verden. Mexicanere til USA, afrikanere til Europa, kinesere til Japan, listen er lang, og vi i de “rige” lande føler os truet af strømmen af migranter der vil “op til os” og have del i “det gode liv”. Vi sympatiserer måske med dem, siger at vi forstår dem, men vil nødig lukke dem ind og give afkald på egne goder. Vi frygter for vores velfærd og kultur og laver visaregler og asylprocedurer, bygger mure og hegn, spærrer inde og viser ud. Men det standser ikke migranterne.

Romanen Exit Sugartown beskriver 17-årige Dawn’s dramatiske kamp for overlevelse og en ordentlig tilværelse, og den giver læseren et kig indenfor hos nogle af de mennesker der rejser hertil for at få et bedre liv. Eller simpelthen et liv.

De unge migranter der begiver sig ud på livsfarlige rejser, kaster sig i armene på menneskesmuglere og fristes af prostitution og kriminalitet, har de samme drømme som danske teenagere: Venskab, kærlighed, oplevelser, uddannelse, arbejde, noget godt at spise, en øl om lørdagen og udsigten til et godt familieliv.

Men hvordan reagerer et menneske når udfordringerne fra den ydre, fysiske verden er så anderledes end hvad vi er vant til? Det giver romanen et bud på gennem skildringen af pigerne Dawn og Didi på 17 år der fra ludfattige Sugartown rejser ud til det velhavende City i deres søgen efter noget bedre.“17-årige Dawns associative og levende fortællestemme i Martin Petersens »Exit Sugartown« virker stærkt autentisk. Denne ungdomsroman er rå og vildt engagerende og samtidig, takket være dens fortællegreb, lige så nervepirrende spændingsopbygget som en thriller.”   

***** (5 ud af 6 stjerner ...)

Kari Sønsthagen, Berlingske Tidende, 16.5.14

Hele anmeldelsen i Berlingske tidende HER“... slutningen efterlader læseren i en tavs, dyb eftertænksomhed. Det er en bog, som man ikke slipper lige med det samme.
Det er en barsk og rå historie. Sproget er meget sansemættet. Lyde og lugte/dufte står op fra siderne ...”

Carl Christian Rasmussen, Folkeskolen, 19.5.14

    Hele anmeldelsen i Folkeskolen HER


Smuglæs her.Udkommet på tysk, 2016,

Dressler Verlag, Hamburg,

oversat af Friederike Buchinger.

Anmeldelser mm. i Tyskland


Bibliotekslektøren:

“ ... Spændende og barsk roman om at forlade sit udsigtsløse liv og sætte alt på spil for at søge sig en fremtid. Billedskabende stil og god personkarakteristik ...” (Lars Larsen.)


Anmeldelse på “bogbotten.dk” af Søren Fanø:

“Romanen er et væsentligt indlæg i den debat, der er, eller bør være, om de forhold vor globaliserede verden byder de mange migranter, især fra Afrika. Her tænker jeg på de skrækkelige billeder, vi ofte ser fra den italienske ø, Lampedusa, hvortil et utal af bådflygtninge ankommer fra Afrika. Exit sugartown” anbefales til både fritidslæsning og til brug i skolens undervisning. Det er en godt komponeret, velskrevet, velresearchet og væsentlig roman ...”

Steffen Larsen i Politiken, 15.6.14:

“Martin Petersen fortæller med mange detaljer og klart overblik, men man forbliver sært uberørt. Det er som endnu et indslag i tv eller en ny reportage i avisen. En bog skal kunne levere noget mere. Det er derfor det er en bog!”


Anette Grønholt Andersen i “Børn og Bøger”, juni, 2014:

“... velskrevet og spændende og giver et på samme tid både grusomt og indsigtsfuldt billede af de vilkår, der er realiteten for de unge i slummen, der ender med at sætte livet på spil for håbet om en bedre tilværelse som illegale indvandrere eller desperate flygtninge ... kan varmt anbefales og er en øjenåbner, der giver indsigt i aktuelle samfundsmæssige og globale problemstillinger.”


 Anmeldelse på “Unge læser med Rosinante&com”:

“... Som læser vil du gennemleve momenter, hvor du mærker tørsten være ved at slå dig ihjel, og kan lugte lugte, du helst havde været foruden. Sproget lever på en måde, så dine egne sanser kommer i spil ...” (Lærke Johanne Jessen)


Anmeldelse i “Boggnasker.dk”

“... Men de har drømme og dem kan kun virkeligheden tage fra dem. Læs den, fordi det gør dig klogere på verden, fordi den er en af de bøger der giver dig noget, noget du tænker over og sluger ..” (Josephine NV)


Fortsættelsen, “I SKYGGEZONEN”:  KLIK HER.


De der rejser ud, kan du møde nede om hjørnet.

Exit Sugartown bygger på research på Malta, i London og på læsning af journalistiske beretninger fra Frankrig og Italien. Næsten hver uge ankommer således overfyldte både med migranter til italienske Lampedusa nær Afrika.

Men virkelighedens Dawn og Didi findes ikke kun langt mod syd, man kan møde dem lige nede om hjørnet: Hende der vasker op i kinagrillen, ham der har fået lov at træne med i fodboldklubben, og som kom hertil alene, sendt af sine forældre, aupairpigen på en legeplads med en dansk families småbørn, og hvis man en dag kommer for tidligt: Hende der gør rent på skolen.  


I undervisningen:

Emnet migration er et oplagt tema i skolen i dag. Læs romanen og diskuter dens bud på en ung migrants oplevelser, drømme og tanker, opsøg facts om migration i Danmark og Europa, læs faglitteratur og aviser, diskuter med hinanden og vov at gå ind ad bagdøren i kinagrillen og få en snak med hende der vasker op.


Se denne korte video af Maria Feck fra Hamburg -

- og hør hvad en flok migranter fra Afrika, nu i Hamburg, tænker og siger.


Undervisning, arrangementer, materialer:

Del og få ideer til undervisning og henvisninger til godt materiale om emnet her i:

http://www.rosinante-co.dk/laerervaerelset.aspx -

  1. -og led efter “bloggen”.

  2. Eller via dette link:

  3. http://lærerværelset.dk/2014/03/21/ungdomsroman-om-verden-lige-udenfor/


Mange relevante oplysninger her hos Center Mod Menneskehandel.


Efter at jeg færdiggjorde romanen, har jeg selv været på Lampedusa med henblik på at skrive en opfølger til Exit Sugartown, og jeg kommer gerne på besøg fx på skoler og fortæller og viser billeder om migration i Europa og tilblivelsen af romanen. Og kan måske inspirere til fortsat debat.

Støder du på spændende supplerende materialer til romanen, er du også velkommen til at maile links og ideer til mig, så de kan blive langt ind her.


Links til relevante artikler:

UV-materialer:

http://filmcentralen.dk/grundskolen/undervisning/afrikansk-migration#.UvN503mFy2A

http://ntsnet.dk/tildinundervisning/mennesker-flugt-flygtninge-og-migration

http://www.emu.dk/soegning/?f%5B0%5D=field_tags%3A15672

http://www.emu.dk/modul/afrikansk-migration

http://www.redcross.org.uk/What-we-do/Teaching-resources/Lesson-plans/Migration

(på engelsk, men med mange spændende muligheder).


Debat-kommentar af forfatteren i Information:

http://www.information.dk/488776


Aviserne skriver:

http://politiken.dk/udland/ECE2198148/rapport-middelhavsoeen-malta-kraenker-asylansoegere/

http://politiken.dk/udland/ECE2102151/malta-middelhavet-er-blevet-en-kirkegaard/

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/346873:Danmark--Uledsagede-boern-skal-kende-deres-rettigheder

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/08-10-13/lampedusa-s-skete-tragedien-igen-rip

http://politiken.dk/search/?q=Lampedusa

http://politiken.dk/udland/ECE2127033/lampedusa-ulykke-baadflygtninge-blev-voldtaget-og-tortureret/

http://politiken.dk/udland/ECE2096370/nu-bliver-lig-bjaerget-fra-45-meters-dybde-ved-lampedusa/


Film:

http://www.youtube.com/watch?v=lKeIPVkWO1M&feature=youtu.be

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/film/da/84125.aspx?id=84125

 
 

“Bådkirkegård”, bjærgede og konfiskerede migrantbåde, Lampedusa, dec. 2013. Foto: forfatteren