Forlag: Høst og Søn. Omslag: Marianne Bisballe, foto: Gerth Hansen, SCANPIX


De er unge. De elsker hinanden. De vil have et liv og tager ud i verden for at tjene til det.
“Slangehovederne” har taget sig godt betalt for at smugle Shan og Yong fra Kina til Europa og give dem falske papirer. De to unge skylder en formue væk og prøver at skaffe pengene ved at samle hjertemuslinger. Men det tidevand der bringer de små dyr ind, er dødsensfarligt, og en nat kommer højvandet tidligere end de har regnet med ...

"Lille fisk" bygger på en tragisk hændelse i 2004 hvor 23 kinesiske muslingesamlere druknede i havet ud for Englands kyst. Romanen fortæller om nogle få skæbner blandt de millioner af mennesker der tager til Europa for at skabe sig et bedre liv, ofte i et miljø i hvor vold, prostitution og anden udnyttelse er en del af hverdagen.

Det er en historie om kærlighed, penge, hævn og viljen til at gøre en forskel. For sig selv eller andre.

Lille fisk er udsolgt som papirbog, men fås som ebog, udgivet af Rosinante&co. Fx her.

Fra anmeldelserne:

"Det er barskt, men også dybt interessant at følge den ændring der sker med Shans personlighed, efter det hun bliver udsat for. Livet i et miljø hvor trusler fra bagmænd, vold og prostitution hele tiden lurer sætter sine spor. Men ikke mindst har ulykkesnatten for altid gjort noget ved den kinesiske pige ... Bogen er afsindigt velskrevet og spændende, hvilket jeg også genkender fra de andre af forfatterens bøger jeg har læst. Det er en gribende fortælling med et skræmmende, tankevækkende og uhyggeligt aktuelt tema."

Carina Sørensen, i "Bogrummet.dk"


"Det er en barsk fortælling om illegale indvandrere, og ikke mindst er det en hæsblæsende krimi med pigen Shan og hendes engelske politiveninde efter og mod den onde kinesiske mafia. Smuk og grum. Lige til at sluge for unge og voksne fra 14 og op ... Der er mulighed for at arbejde med fortællerstemmen, med komposition og med genrer og genreblanding."

Kurt Thybo: Månedens bog i "Dansk" (Dansklærerforeningens medlemsblad) 7/2006


"...og som en ægte Sørøver-Jenny bliver hun lige så kynisk som de bagmænd, der tvinger hende ud i prostitution og andet ulækkert. Bogen er letlæst og meget spændende. Den besvarer ikke spørgsmålet om, hvad "vi" skal stille op med den illegale indvandring, men den lægger op til væsentlig diskussion."

Annette Westrup i "Folkeskolen" og "Frie Grundskoler"


"Teknikken med den skiftende synsvinkel giver fremdrift og dybde i fortællingen ... Bogens politiske budskab bliver klart formidlet, så ingen læser vil forblive uberørt. Den vil også være velegnet til at indgå i en debat om det globale arbejdsmarked."

Birgit Sloth, bibliotekslektør, i LEK200637


"Hvad sker der med et menneske, der oplever den despekt, som menneskesmuglere og mellemhandlere udviser over for andre menneskers liv? ... "Lille fisk" er skrevet med en indignation og harme, som dog hele tiden er kontrolleret, men alligevel lyser det ud af alle bogens sider."

Bent Rasmussen på "EMU/Skolebiblioteket"s website.


Herunder er der links til yderligere info om de begivenheder der ligger bag fortællingen.


Link to text in English below.Links:
Mindesmærke over 23 døde kinesere ved Morecambe, nord for Liverpool.

Foto: forfatteren, august 2004.


A summary in English:


Undercover blandt illegale kinesiske immigranter, del 1 (eng.)

Det meste af det der er skrevet om de illegale kineseres forhold, kan findes i engelske aviser.

Den kinesiskfødte The Guardian-journalist, Hsiao-Hung Pai kender det illegale kinesiske immigrantmiljø indefra (bl.a. gennem en Günter Walraff-lignende undercoveraktion), hun har interviewet Lin i fængslet og har skrevet om sagen.

Her er første del af hendes "insiderstory" fra det barske, illegale miljø i Storbritannien.


Undercover ..., del 2 (eng.)

Anden del af Hsiao-Hung Pais reportage fra det illegale immigrantmiljø i England.

Disse to artikler har, sammen med andre artikler fra engelsk presse, været en vigtig inspiration til og vidensbaggrund for arbejdet med Lille fisk.


"Bogen er afsindigt velskrevet og spændende ..."

Anmeldelse i "Bogrummet.dk" af Carina Sørensen.


"Letlæst og meget spændende ..."

Annette Westrup anmelder i "Folkeskolen" (og "Frie Grundskoler").


Anmeldelse af "Lille fisk" på "Skolebibliotekets" hjemmeside (under EMU)

Redaktør Bent Rasmussen anmelder.


Ofrenes familier. (2007)

Artikel på engelsk i The Guardian om en del af de familiemedlemmer i Kina der mistede én i Morecambe. Hvordan er deres situation nu? Hvad betyder ulykken for dem i dag?


Lykken er en datter i Danmark

Spændende og debatskabende kronik, 10.1.07 i Politiken af Sine Plambech, bl.a. om den illegale migrations positive sider, her set fra en landsby i Thailand.


Druknet i tidevandet

"Lancashire Police i England undersøger i skrivende stund årsagen til at 19 muslingesamlere forleden druknede i Morecambe Bay. Politiet regner med at foretage arrestationer inden for få dage ..."

KILDE: BBC, den 7. februar 2004 ... (fra livredning.dk)


Ghosts

Dokudrama om de kinesiske migrantarbejdere i England og Morecambetragedien. Anmeldelse i The Guardian. (En)


Broomfield om "Ghosts". Desuden: Diskussion, blog.


Ofrene (eng.)

Hvem var de 23 der døde i Morecambe Bay? The Guardian.


BBC om første dag i retten (eng.)

Der blev rejst sigtelse mod 5 personer efter tragedien. Her en rapport fra den første dag i retten. Siden indeholder også et link til et tv-klip fra retten med optagelser fra Morecambe Bay, hvor en af kineserne bliver reddet. (Tv-linket virker ikke altid ...)


Bogen "Det illegale Europa"

Danmarks Radio har i dokumentarudsendelser og i en faktabog skildret forholdene for og problemerne omkring den illegale immigration i Europa.

Tv-udsendelserne, tilrettelagt af Poul-Erik Heilbuth, skildrer Morecambeulykken samt forhold i Spanien, Tyskland og Danmark.

Dokumentaren, "Det andet Europa" kan ses via DR's side.

Særlig velegnet til undervisning er de 4 udsendelser "Det illegale Europa 1-4", der bygger på det samme filmmateriale som "Det andet Europa". Men som er fokuseret henholdsvis på Spanien, Tyskland, England og Danmark.

Bogen uddyber DR-doku-filmene. Den er skrevet af Poul Erik Heilbuth, Tina Nørager Dahlstrøm og Vibeke Agerdal Nielsen og udgivet i samarbejde mellem Geografforlaget og Mellemfolkeligt Samvirke.

Interview med den dømte, Lin Liang Ren (eng.)

Den dømte "gangmaster" fra Morecambeulykken blev interviewet af Hsiao-Hung Pai inden dommen faldt. Han fik 14 års fængsel for uagtsomt manddrab.


Årsagerne til Morecambetragedien. (eng.)

Hsiao-Hung Pai analyserer årsagerne til tragedien. Er Lin Liang Ren den egentlig ansvarlige?

Pai mener at retssagen kun har afsløret og straffet de små fisk, og at fødevareindustrien og mellemhandlerne er de egentlig skyldige. Hun mener heller ikke man skal glemme den engelske stat der gennem sine “inhumane indvandringslove” presser folk til at leve et lovløst liv, uden identitet og uden ret.


Tilbage til startsiden