Bibliografi

Romaner og digte

Gennemblæst, digte, Thykjær, 1987

Colabrus og vingesus, læse-let børnebog, CDR-Forlag, 1989

Langt over grænsen, børne-ungdomsroman, Borgen, 1990.

Kassio den tungeløse, ungdomsroman, Høst, 1995.

Manden med sækken, dokumentarisk roman, Hovedland, 1996, og 2007 ny udgave med ny titel: Kun i Horsens var han hjemme.

Password Manitoba, ungdomsroman, Høst, 1996.

Malenes forklaring, ungdomsroman, Høst, 1997

Flyvekatten, børneroman, Høst, 1998

Med ilden i ryggen, Høst, 1999

Adams fest, ungdomsroman, Høst, 2000

Kærlighed i modlys, roman, Høst, 2002

Indtoget i Kautokeino, historisk roman, Samleren, 2004. Ebog, Rosenkilde&Bahnhof, 2014.

Det handler om væsner – en fortælling fra kloden Lunz, del af en intern storytelling om ledelse for afd. PP, firma H. Lundbeck. Til personalebrug.

Udviklet i samarbejde med Wagn Interaktion. 2005.

Lille fisk, ungdomsroman, Høst, 2006.

Kongen der sendte paven en fugl, historisk roman, Samleren, 2008.

Blymatroser, erindringsroman, e-bog på eget forlag. 2012.

Exit Sugartown, ungdomsroman, Høst, 2014.

Stenansigter. Historisk roman. Rosenkilde & Bahnhof, 2014.

I skyggezonen, ungdomsroman, Høst, 2015.

På Djævelens tilskyndelse. Historisk roman, Rosenkilde/Lindhardt og Ringhof, 2016.

Amerikas lyksalighed. Historisk roman. Byens forlag. 2019.

Engang en by. Roman. Byens forlag. 2021.

Noveller

Herudover har jeg bidraget med noveller til forskellige antologier. 

For voksne kom “Kontorlandskaber” i Borgens “Begyndelser” , 1990, genopotrykt i Ascheougs “Horisontale historier” i 98. For unge fx. “Rus” og “Dollargrinet” (Høst & Søn) samt “Oprydning” (forlaget Tøkk/august 2001). 

Novellen “Venusdrengen” står i novelleantologien “Hjertevirus” der blev udgivet i forbindelse med “Den gode historie”-ugerne i 2002, og i december 2002 kom Samlingen “Fra Saxo til sjette maj” (forlaget Tøkk, red. Nanna Gyldenkærne) med novellen “Sjette maj”. 

“Miljøsvin” i samlingen “Fimbulsommer”, forlaget Tøkk, 2009, red. Nanna Gyldenkærne. Novellerne handler om miljø, ansvar og klimaforandring. 

“Baghjul” blev “udgivet” som opgavetekst af Undervisningsministeriet i forb. med Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse i læsning 2012. Køb den som “e-novelle” HER. 

Novellen “En på hovedet” blev ligeledes brugt som opgavetekst i 2016. 


Teater:

I 2001 skrev jeg “Solo – historien om en vinderfilm” til, for og med “Opgang 2’s Livsteater”. Stykket blev opført i december-januar 2001-2002.

Priser

Scroll til toppen

Historikerne om Sven E

En af danmarkshistoriens store kongeskikkelser

Overordentlig lærd og dannet


Sven Estridsen er den første danske regent der er blevet interviewet til en bog, nemlig Adam af Bremens “Den hammaburgiske kirkes historie”. Adam skriver bl.a:

“Jeg besluttede derfor at opsøge ham og blev – ligesom alle andre – meget venligt modtaget. Fra hans mund har jeg hørt meget af det, jeg har samlet i denne bog. Han var nemlig en overordentlig lærd og dannet mand og velvilligt indstillet over for fremmede …”

Den tyske historiker er dog ikke ukritisk:

“Den berømte danskerkonge havde kun problemer med afholdenhed i forbindelse med kvinder – det skyldes dog ikke, tror jeg, hans egen vilje, men en medfødt last hos dette folk. Det tog ham vor herr ærkebiskop meget ilde op, og han lod gennem udsendinge den vanvittige konge kraftigt kritisere for denne syndige handling og truede ham til sidst med bandlysningens våben, hvis ikke han kom til fornuft igen.”(ca. 1072, oversat fra latin af Allan A. Lund)

Overlegen personlighed – uden evne til at sejre

Historikeren Hal Koch skriver:

“Kong Sven er sikkert en af de dygtigste og betydeligste mænd, som har båret kongenavn i Danmark… Krigerisk dygtighed og evne til at sejre synes han ganske vist ikke at have siddet inde med … Men han havde andre egenskaber, der gjorde ham egnet til hersker … en overlegen personlighed …

Skarpt brød han med sine forgængeres opfattelse af kongens stilling som en fører på vikingetog, opgav i hvert fald foreløbig den engelske erobringspolitik og stræbte i stedet efter at udforme den danske kongemagt til en for hele landet gældende øvrighed, hvorved riget gradvist omdannedes til en virkelig stat i europæisk forstand.” (1941)

Et janushoved

Historikeren Aksel E. Christensen sammenfatter sin beskrivelse af Sven Estridsen således:

“Kong Svends personlighed træder klarere frem fra kilderne end de fleste andre danske konger fra ældre middelalder. Han antager form af en Janus-skikkelse, idet man kan aflæse en ejendommelig dobbelthed i hans fysiognomi og fremtræden. Man ser ham snart med et ansigt, der vender bagud og viser os høvdingen fra vikingetogenes tid, snart med et fremadrettet ansigt, som det passer sig for regenten, der leder sit folk og sit rige ind i det vesteuropæiske kulturfællesskab under Romerkirkens åndelige førerskab.” (1977)

Sendte han virkelig paven en fugl?

Historikeren, Aksel E. Christensen skriver i “Danmarks Historie”, bind 1: “I alle tilfælde opnåede kong Svend intet til gengæld for den tamme og talende fugl, der ifølge (pave) Leo IX’s “Vita” indgik i en kongelig gave til paven; men notitsen herom godtgør, at den danske konge havde opnået direkte kontakt med pavekurien.”

Ebbe Kløvedal Reich oplyser i en af sine danmarkskrøniker at fuglen, en dompap, kunne sige “Ad papam, ad papam.” (“Til paven, til paven!”)

Så meget tyder på at den faktisk blev sendt.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.