Exit Sugartown

Høst & Søn, et forlag i Rosinante&Co.
English Deutsch

Exit sugartown

Romanen Exit Sugartown beskriver 17-årige Dawn’s dramatiske kamp for overlevelse og en ordentlig tilværelse, og den giver læseren et kig indenfor hos nogle af de mennesker der rejser hertil for at få et bedre liv. Eller simpelthen et liv.

De unge migranter der begiver sig ud på livsfarlige rejser, kaster sig i armene på menneskesmuglere og fristes af prostitution og kriminalitet, har de samme drømme som danske teenagere: Venskab, kærlighed, oplevelser, uddannelse, arbejde, noget godt at spise, en øl om lørdagen og udsigten til et godt familieliv.

I undervisningen:

Emnet migration er et oplagt tema i skolen i dag. Læs romanen og diskuter dens bud på en ung migrants oplevelser, drømme og tanker, opsøg facts om migration i Danmark og Europa, læs faglitteratur og aviser, diskuter med hinanden og vov at gå ind ad bagdøren i kinagrillen og få en snak med hende der vasker op.

Se denne korte video af Maria Feck fra Hamburg –

– og hør hvad en flok migranter fra Afrika, nu i Hamburg, tænker og siger.

Mange relevante oplysninger her hos Center Mod Menneskehandel.

Efter at jeg færdiggjorde romanen, har jeg selv været på Lampedusa med henblik på at skrive en opfølger til Exit Sugartown, og jeg kommer gerne på besøg fx på skoler og fortæller og viser billeder om migration i Europa og tilblivelsen af romanen. Og kan måske inspirere til fortsat debat.

Støder du på spændende supplerende materialer til romanen, er du også velkommen til at maile links og ideer til mig, så de kan blive langt ind her.

Scroll til toppen

Historikerne om Sven E

En af danmarkshistoriens store kongeskikkelser

Overordentlig lærd og dannet


Sven Estridsen er den første danske regent der er blevet interviewet til en bog, nemlig Adam af Bremens “Den hammaburgiske kirkes historie”. Adam skriver bl.a:

“Jeg besluttede derfor at opsøge ham og blev – ligesom alle andre – meget venligt modtaget. Fra hans mund har jeg hørt meget af det, jeg har samlet i denne bog. Han var nemlig en overordentlig lærd og dannet mand og velvilligt indstillet over for fremmede …”

Den tyske historiker er dog ikke ukritisk:

“Den berømte danskerkonge havde kun problemer med afholdenhed i forbindelse med kvinder – det skyldes dog ikke, tror jeg, hans egen vilje, men en medfødt last hos dette folk. Det tog ham vor herr ærkebiskop meget ilde op, og han lod gennem udsendinge den vanvittige konge kraftigt kritisere for denne syndige handling og truede ham til sidst med bandlysningens våben, hvis ikke han kom til fornuft igen.”(ca. 1072, oversat fra latin af Allan A. Lund)

Overlegen personlighed – uden evne til at sejre

Historikeren Hal Koch skriver:

“Kong Sven er sikkert en af de dygtigste og betydeligste mænd, som har båret kongenavn i Danmark… Krigerisk dygtighed og evne til at sejre synes han ganske vist ikke at have siddet inde med … Men han havde andre egenskaber, der gjorde ham egnet til hersker … en overlegen personlighed …

Skarpt brød han med sine forgængeres opfattelse af kongens stilling som en fører på vikingetog, opgav i hvert fald foreløbig den engelske erobringspolitik og stræbte i stedet efter at udforme den danske kongemagt til en for hele landet gældende øvrighed, hvorved riget gradvist omdannedes til en virkelig stat i europæisk forstand.” (1941)

Et janushoved

Historikeren Aksel E. Christensen sammenfatter sin beskrivelse af Sven Estridsen således:

“Kong Svends personlighed træder klarere frem fra kilderne end de fleste andre danske konger fra ældre middelalder. Han antager form af en Janus-skikkelse, idet man kan aflæse en ejendommelig dobbelthed i hans fysiognomi og fremtræden. Man ser ham snart med et ansigt, der vender bagud og viser os høvdingen fra vikingetogenes tid, snart med et fremadrettet ansigt, som det passer sig for regenten, der leder sit folk og sit rige ind i det vesteuropæiske kulturfællesskab under Romerkirkens åndelige førerskab.” (1977)

Sendte han virkelig paven en fugl?

Historikeren, Aksel E. Christensen skriver i “Danmarks Historie”, bind 1: “I alle tilfælde opnåede kong Svend intet til gengæld for den tamme og talende fugl, der ifølge (pave) Leo IX’s “Vita” indgik i en kongelig gave til paven; men notitsen herom godtgør, at den danske konge havde opnået direkte kontakt med pavekurien.”

Ebbe Kløvedal Reich oplyser i en af sine danmarkskrøniker at fuglen, en dompap, kunne sige “Ad papam, ad papam.” (“Til paven, til paven!”)

Så meget tyder på at den faktisk blev sendt.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.