Hjemsendelsen af flygtningene
Danmark pressede konstant på hos de engelske myndigheder i Tyskland for at få flygtningene sendt hjem, men det tog lang tid.
I de første måneder efter fredsslutningen var grænsen næsten helt lukket. Siden blev der lavet en regel om at alle der havde været ansat af Værnemagten som civilt personale eller var i familie med de nu hjemsendte tyske besættelsessoldater, måtte rejse hjem. Der blev udvist stor opfindsomhed for at bevise at man havde haft noget at gøre med Værnemagten, og adskillige tusinde tyskere kom hjem over grænsen på denne måde. Selv ret højtstående danske myndigheder, inden for militæret, medvirkede i denne trafik og smuglede faktisk flygtninge over grænsen til Tyskland. “Pimpernel Skjoldager” var øgenavnet på en dansk kaptajn der i samarbejde med en tilbagebleven tysk oberstløjtnant i flere måneder organiserede en sådan trafik.
Der var ingen i Danmark, hverken flygtninge eller danskere, der var interesseret i at opholdet skulle vare længere end højst nødvendigt.
Sidst i 1946 kom der langsomt gang i hjemsendelserne. Man krævede til at begynde med at flygtningene skulle kunne bevise at de havde familie eller bekendte i Tyskland der kunne huse dem og tage sig af dem.
Senere blev det lettere at komme tilbage, og mange af de sidste flygtninge der rejste hjem sidst i 1948 og først i 49, var syge der havde været under behandling i Danmark.